Gıda Malzemesinin |
Muhafaza |
Oda Nemi |
Takribi
Muhafaza |
İçindeki Su
Miktarı |
Donma
Noktası |
Isınma Isısı Kcal/Kg. (°C) |
|
Donma Isısı |
Cinsi-Tanımı |
Sıcaklığı(°C) |
(%) |
Süresi(*) |
(% Ağırlık) |
(°C) |
Donmadan
Önce |
Donmadan
Sonra |
(Kcal/Kg.) |
Armut-Normal-Yeşil |
0 |
90-95 |
1-2H |
74 |
-1 |
0,79 |
0,42 |
59,4 |
Ananas-Olgun-Taze |
7 |
85-90 |
2-4H |
85 |
-1 |
0,88 |
0,46 |
68,3 |
Ayva |
0(-) |
90 |
2-3A |
85 |
-2 |
0,88 |
0,46 |
68,1 |
Bal |
<=+10 |
– |
1 S(+) |
18 |
– |
0,34 |
0,26 |
13,6 |
Balık-Taze |
(-1)/(+2) |
90-95 |
5-15G |
60-80 |
-2,2 |
0,7-0,9 |
– |
50-68,3 |
Balık-Dondurulmuş |
( -23)/( -29) |
90-95 |
6-12A |
62-85 |
– |
– |
(-38)-0,45 |
50-68,3 |
Balık-Salamura(Tuzlu) |
(+4)/(+10) |
90-95 |
10-12A |
– |
– |
0,76 |
0,41 |
56 |
Bamya-Taze |
(+7)/ (+10) |
90-95 |
7-10G |
90 |
-2 |
0,92 |
0,47 |
72 |
Bezelye-Yeşil |
0 |
95 |
1-3H |
74 |
-0,6 |
0,8 |
0,42 |
59,2 |
Bira-Fıçı |
(+2)/(+4) |
– |
3-8H |
90 |
-2 |
0,92 |
0,47 |
72,1 |
Bira-Şişe/Kutu |
(+2)/(+4) |
<=65 |
3-6H |
90 |
– |
– |
– |
– |
Ciğer-Taze |
0/+1 |
90 |
1-5G |
70 |
-1,7 |
0,76 |
– |
56 |
Ciğer-dondurulmuş |
(-12)/(-18;) |
90-95 |
2-4A |
70 |
-1,7 |
– |
0,41 |
56 |
Çikolata |
(-18)/(+1) |
40 |
6-12A |
1 |
– |
0,21 |
0,2 |
0,8 |
Çilek-Taze |
0(-) |
90-95 |
5-7G |
90 |
-0,8 |
0,92 |
0,47 |
72,1 |
Domates-Yeşil |
(+13)/(+21) |
85-90 |
1-3H |
93 |
-0,6 |
0,95 |
0,48 |
74,5 |
Domates-Kızarmış |
(+7)/(+10) |
85-90 |
4-7G |
94 |
-0,5 |
0,95 |
0,48 |
75,2 |
Dondurma |
(-25)/ (-29) |
– |
3-20A |
63 |
-5,6 |
0,71 |
0,39 |
50,4 |
Elma-Golden |
(-1)/(+4) |
90 |
3-8A |
84 |
-1,1 |
0,88 |
0,45 |
67,2 |
Ekmek-Ambalajlı |
-18 |
– |
3-13H |
32-37 |
– |
0,48 |
0,31 |
25,6-29,6 |
Enginar |
0(- ) |
90-95 |
1-2H |
84 |
-1,5 |
0,87 |
0,45 |
67,2 |
Erik |
0(- ) |
90-95 |
3-4H |
86 |
-0,8 |
0,89 |
0,46 |
68,9 |
Et-Sığır-Taze |
0/+1 |
88-92 |
1-6H |
62-77 |
-2 |
0,7-0,8 |
– |
49,6-61,6 |
Et-Sığır-donmuş |
(-18)/(-23) |
90-95 |
9-12A |
– |
– |
– |
0,39-0,43 |
49,6-61,6 |
Et-Kuzu-Taze |
0/+1 |
85-90 |
5-12G |
60-70 |
-2 |
0,68-0,76 |
– |
48-56 |
Et-Kuzu-Donmuş |
(-18)/(-23) |
90-95 |
8-10A |
– |
– |
– |
0,38-0,41 |
48-56 |
Et-Domuz-Taze |
0/+1 |
85-90 |
3-7G |
32-44 |
-2 |
0,46-0,55 |
– |
25,8-35,3 |
Et-Domuz-Donmuş |
(-18)/(-23) |
90-95 |
4-6A |
– |
– |
– |
0,30-0,33 |
– |
Et-Dana-Taze |
0/+1 |
90-95 |
5-10G |
64-70 |
-2 |
0,71-0,76 |
0,39-0,41 |
51,5-56 |
Greyfurt |
(+10)/(+16) |
85-90 |
4-6H |
89 |
-1,1 |
0,92 |
0,47 |
71,3 |
Havuç-Ambalajlı |
0 |
98-100 |
4-6H |
88 |
-1,4 |
0,91 |
0,46 |
70,5 |
Hindi |
0 |
95 |
2-3H |
93 |
0(- ) |
0,95 |
0,48 |
74,5 |
Ispanak |
0 |
95 |
10-14G |
93 |
0(- ) |
0,95 |
0,48 |
74,5 |
İncir-Kuru |
0/+4 |
50-60 |
9-12A |
23 |
– |
0,39 |
0,27 |
18,4 |
İncir-Taze |
0(-) |
85-90 |
7-10G |
78 |
-2,5 |
0,83 |
0,44 |
62,5 |
İstakoz |
(+5)/(+10) |
deniz suyunda |
uzun süre |
79 |
-2,2 |
0,84 |
0,44 |
63,2 |
Kabuklu Deniz H ayvanları-Taze |
0.5 |
95-100 |
5-8G |
80-87 |
-2,5 |
0,84-0,90 |
– |
64-70 |
Kabuklu Deniz H ayvanları-Donmuş |
(-18)/(-29) |
90-95 |
3-8A |
– |
– |
– |
0,44-0,46 |
64-70 |
Kara Lahana |
0 |
90-95 |
1-2H |
87 |
0,5 |
0,89 |
0,46 |
69,5 |
Karides |
(-1)/(+1) |
95-100 |
12-14G |
76 |
-2,2 |
0,81 |
0,43 |
60,8 |
Karpuz |
(+4)/(+10) |
80-90 |
2-3H |
93 |
-0,4 |
0,95 |
0,48 |
74,5 |
Kabak |
0/+4.5 |
85-95 |
5-14G |
94 |
-0,5 |
0,96 |
0,48 |
75,3 |
Kayısı-Zerdali |
0 |
90 |
1-2H |
85 |
-1,1 |
0,88 |
0,46 |
68 |
Karnabahar |
0 |
95 |
2-4H |
92 |
-1 |
0,94 |
0,48 |
73,7 |
Kavun |
(+7)/(+10) |
90-95 |
3-4H |
93 |
-1 |
0,95 |
0,48 |
74,5 |
Kavun-Kışlık |
(+7)/(+10) |
90-95 |
4-8H |
– |
– |
0,95 |
0,48 |
74,5 |
Kereviz |
0 |
95 |
2-4A |
94 |
-0,5 |
0,95 |
0,48 |
75,6 |
Kiraz-Sert |
-1 |
90-95 |
2-3H |
80 |
-2 |
0,84 |
0,44 |
64 |
Kuş üzümü-Taze |
0(-) |
90-95 |
10-14H |
85 |
-1 |
0,88 |
0,45 |
67,2 |
Krema/Kaymak |
-26 |
– |
birkaç ay |
73 |
– |
0,78 |
0,42 |
58,2 |
Lahana |
0 |
90-95 |
3-4A |
92 |
-1 |
0,94 |
0,47 |
73,9 |
Limon |
0/+10 |
85-90 |
1-6A |
89 |
-1,4 |
0,92 |
0,47 |
71,2 |
Mandalina |
0/+3 |
85-90 |
2-3H |
87 |
-1,1 |
0,9 |
0,46 |
69,2 |
Mantar-Taze |
0 |
90 |
3-4G |
91 |
-1 |
0,93 |
0,47 |
72,8 |
Margarin |
2 |
60-70 |
1 S(+) |
16 |
– |
0,33 |
0,25 |
12,8 |
Marul |
0 |
95 |
2H |
95 |
0(-) |
0,96 |
0,48 |
76,2 |
Maydonoz |
0 |
95 |
1-2A |
85 |
-1 |
0,88 |
0,46 |
68 |
Maya(hamur) |
0(-) |
– |
– |
71 |
– |
0,77 |
0,42 |
56,8 |
Muz-Taze |
0 |
95 |
4-8G |
74 |
-0,6 |
0,79 |
0,42 |
59,2 |
Meyve-Dondurulmuş |
(-18)/(-23) |
90-95 |
6-12A |
– |
– |
– |
– |
– |
Muz |
15 |
85-95 |
8-10G |
75 |
-1 |
0,8 |
0,43 |
60,5 |
Nar |
0 |
90 |
2-4H |
82 |
-3 |
0,86 |
0,45 |
65,7 |
Patates-Taze |
(10)/13 |
90 |
2A |
81 |
-0,6 |
0,85 |
0,44 |
65 |
Patates-Son Ürün |
(3)/10 |
90-95 |
5-8A |
78 |
-0,7 |
0,83 |
0,44 |
62,4 |
Patlıcan |
(7)/10 |
90-95 |
7-10G |
93 |
-1 |
0,95 |
0,48 |
74,5 |
Portakal |
0/9 |
85-90 |
3-12H |
87 |
-1 |
0,9 |
0,46 |
69,7 |
Portakal suyu |
(-1)/2 |
– |
3-6H |
89 |
– |
0,92 |
0,47 |
71,3 |
Peynir |
(-1)/4 |
65-70 |
6-12A |
30-60 |
(-10)/-15 |
0,5 |
0,31 |
30 |
Pırasa |
0 |
95 |
1-3A |
85 |
-0,7 |
0,88 |
0,46 |
68,1 |
Salatalık |
(10)/13 |
90-95 |
10-14G |
96 |
-0,5 |
0,97 |
0,49 |
76,8 |
Soğan-Kuru |
0 |
65-75 |
1-8A |
88 |
-1 |
0,91 |
0,47 |
70,4 |
Soğan-Taze |
0 |
95 |
3-4H |
89 |
-0,9 |
0,92 |
0,47 |
71,3 |
Sosis |
0 |
85 |
1-3H |
56 |
-1,7 |
0,65 |
0,37 |
44,3 |
Süt-Pastorize |
0/1 |
– |
2-4A |
87 |
-0,6 |
0,9 |
0,46 |
70 |
Süt Tozu |
(7)/21 |
düşük |
6-9A |
2_3 |
– |
0,22 |
0,22 |
2,4 |
Şeftali |
0(-) |
90 |
2-4H |
89 |
-1 |
0,92 |
0,47 |
71,3 |
Tatlı Patates |
13/16 |
85-90 |
4-7A |
69 |
-1,3 |
0,76 |
0,41 |
55,2 |
|
|
H:Hafta A:Ay G:Gün S:Sene |
|
- Yukarıdaki tablo bilgileri TMMOB Makine Mühendisleri Odası Yayın No: 115’den alınmıştır
|
- Yukarıda yer alan gıda maddelerinin çoğunun mal giriş sıcaklığı, miktarı ile değişik cins,yetiştirme ye
- ri ve cinsine gösterilen değerlerde bazı farklılıklardan doğabilecek olumsuzluklardan firmamız sorumlu değildir.
|